Copy/paste is zo... 2010?

Waarom je niet zomaar teksten mag kopiëren en plakken.

iris

Door Iris van der Heijden

Een leuk artikel gevonden op het internet en met CTRL C/CTRL V deze kopiëren en plakken op jouw eigen webpagina? Of net die gave foto van het internet halen en op jouw website plaatsen? Pas op voor copyrights en misschien wel belangrijker, het verliezen van je SEO-positie.

Auteursrechten

Auteursrechten of wellicht beter bekend copyright betekent dat alleen de maker van het beeldmateriaal/tekst het recht heeft om te bepalen wat er met zijn product gebeurd. Hij bepaalt of deze openbaar gemaakt wordt en of deze ook door andere gebruikt mag worden. Zomaar een aantal zinnen kopiëren en plakken op je eigen website zonder hierbij een bron te vermelden en aan te geven dat het een citaat is, is dus in strijd met de wet.

Artikel 1 van de Auteurswet

"Het auteursrecht is het uitsluitend recht van de maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst, of van diens rechtverkrijgenden, om dit openbaar te maken en te verveelvoudigen, behoudens de beperkingen, bij de wet gesteld"

SEO

Naast het feit dat het niet is toegestaan om zomaar illustraties en teksten van het internet te plukken, heeft het ook nog een nadeel voor jouw organische zoekresultaten. Beter bekend; jouw SEO. Wat SEO precies inhoudt lees je in deze blog.

Doordat zoekmachines als Google kopieën herkennen, zal jouw website lager gerankt worden in de zoekmachine omdat de tekst al eerder voorkomt en dus voor bijvoorbeeld Google niet interessant is.