- The Sitekick
- Raambrug 48
- 5531 AG Bladel
- +31 (0)6 12 03 15 04
- info@thesitekick.nl
Search Engine Optimization
Mocht je je ooit verdiept hebben in websites, dan heb je er vast wel eens van gehoord: SEO.

Door Iris van der Heijden
Voeg je koptekst hier toe
Mocht je je ooit verdiept hebben in websites, dan heb je er vast wel eens van gehoord: SEO. SEO staat voor Search Engine Optimization. In het Nederlands: Zoekmachine optimalisatie.
Zoals het woord eigenlijk al zegt is SEO een proces van optimalisatie dat ervoor zorgt dat een website hoger gerankt wordt in organische zoekresultaten van bijvoorbeeld Google. SEO zorgt ervoor dat mensen naar je website komen zonder hiervoor te betalen. Er komt dus gratis verkeer op je site. Websites die worden weergegeven op de eerste pagina van Google ontvangen grotendeels de meeste clicks. Focussen op SEO is dus essentieel om beter gevonden te worden zonder te adverteren.
Termen en afkortingen die je vaak tegenkomt als het over SEO gaat zijn:
CTR
Click Through Rate – percentage gebruikers dat op een link/advertentie klikt. Het is de verhouding tussen hoeveel keer iemand op de advertentie/link heeft geklikt en hoe vaak de advertentie/link is weergegeven.



CTA
CTA: Call To Action – melding/oproep om een bepaalde handeling uit te voeren. Bijvoorbeeld de tekst: “Neem NU contact met ons op.”
SERP
Search Engine Results Page: Het is de resultatenpagina die een zoekmachine als Google of Bing toont nadat een zoekopdracht is ingegeven.
CRO
Conversation Rate Optimization: Optimaliseren van conversie percentage. Conversies zijn bepaalde handelingen die een gebruiker moet doen om als website succes te hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aanklikken van een link tot aan het afrekenen van het winkelmandje.
SEA
SEA: Search Engine Advertising – Hierbij betaal je om hoog in de ranking van google te komen. Met SEA zal sneller resultaat behaald worden dan met SEO, maar het grote nadeel is dat je per click betaald.
Het bereiken van de top 3 zoekresultaten
Zoals je hierboven kunt lezen is het bereiken van de top 3 Google zoekresultaten niet iets vanzelfsprekends: je zult veel tijd en energie in het maken van relevante content moeten steken. Je hebt echt een lange adem nodig! Denk hierbij aan het maken van blog-berichten, het indienen van je sitemap, maar ook het toevoegen van een goede structuur van je webpagina’s (koppen, paragrafen). Daarnaast wil je weten op welke soort zoekwoorden je doelgroep zoekt naar je product en is het belangrijk dat je je Google Business-page goed up-to-date houdt. Dit zijn een aantal zaken waar je wekelijks aan moet werken, wil je je website relevant krijgen en houden. Het bereiken van een hoge Google-ranking is geen sprint, maar een marathon.
Indexeren
Als laatste is het belangrijk om te weten dat het indexeren van je nieuwe website op Google een aantal weken in beslag neemt. Dit heeft er mee te maken dat Google je website langs wilt lopen en kijkt hoé relevant de website is. Daarom is het belangrijk om een goede basis te hebben en vanuit daar verder te bouwen aan je SEO.
Als je zelf meer kennis wilt krijgen over SEO, kan je overwegen om een cursus te doen via Google Acadamy. Hier leer je de basis van Google Analytics en hoe je dit verder zelf in kan zetten. Onderschat niet hoeveel tijd het kost om een goede SEO-score te krijgen.