- The Sitekick
- Raambrug 48
- 5531 AG Bladel
- +31 (0)6 12 03 15 04
- info@thesitekick.nl
Webhosting
‘Wat bedoel je met webhosting? Wat betekent dit precies?’ Vaak krijgen we van klanten deze vragen. In deze blog zal hier meer toelichting over gegeven worden.

Door Iris van der Heijden
Webhosting
Webhosting is simpel gezegd een parkeerplaats op internet waar je website staat. Je huurt een stukje webruimte (de ‘parkeerplaats’) op een server. Op deze server worden jouw bestanden geplaatst die samen een website vormen. Het zorgt ervoor dat jouw website 24/7 in verbinding staat met het internet. Wanneer iemand jouw domein zoekt op het internet, worden de bestanden van de website automatisch in de server geladen.
Je hebt webhosting nodig als je zelf een website wilt opzetten met een eigen domeinnaam, maar ook als je bijvoorbeeld wilt mailen via een eigen domein.
Je kan er ook voor kiezen om zelf een server aan te maken maar dit is nogal prijzig. Veel mensen kiezen daarom voor een webhosting pakket, waarbij je een stukje webruimte huurt. De beveiliging van de server waar je je website host is erg belangrijk.
Soorten hosting
Er zijn verschillende soorten webhosting. Hieronder zal een drietal webhosting soorten nader toegelicht worden.
Shared hosting
Shared hosting: dit betekent letterlijk “gedeelde hosting”. Hierbij worden bestanden van meerdere website op een webserver geplaats en deel je de capaciteit van de server met andere mensen. Voor een website heb je vaak geen complete server nodig en door de capaciteit te delen worden de kosten van webhosting gedrukt. Deze methode wordt het meeste gebruikt.
Reseller hosting
Reseller hosting: interessant als je zelf webhost wilt worden. Hierbij verkoop en beheer je de hostingdiensten onder je eigen naam. Daarmee lever je ook de technische support aan de klant.
VPS hosting
VPS hosting: VPS staat voor Virtual Private Server. In tegenstelling tot de eerste optie deel je de VPS met niemand anders. Dit heeft als voordeel dat je beschikt over de volledige controle en capaciteit van je eigen virtuele server. Echter moet de server zelf beheerd, geüpdated en beveiligd worden.
Waar je voor kiest is afhankelijk van verschillende factoren:
- Grootte van het geheugen webshop/website
- Technische kennis
- Hoeveel websites/webshops heb je onder je hoedde?

