Aan de slag met Google Analytics 4: Wat is er veranderd?

Noor - The Sitekick

Door Noor van de Heijning

In de digitale marketing wereld is het belangrijk om alle gegevens te verzamelen en te analyseren om succesvolle campagnes te kunnen voeren. Google Analytics heeft altijd een belangrijke rol gespeeld bij het verstrekken van deze waardevolle inzichten aan marketeers en website-eigenaren. Onlangs heeft Google een geheel nieuwe versie van deze tool geïntroduceerd: Google Analytics 4. In deze blog zullen we je vertellen wat Google Analytics 4 is, wat er veranderd is en hoe je deze nieuwe versie kunt gebruiken.

Wat is Google Analytics 4?

Google Analytics 4 is de nieuwste versie van het populaire analyseplatform van Google. Het is ontworpen om marketeers en website-eigenaren een beter inzicht te geven in het gedrag van gebruikers op hun website of app. GA4 is gebaseerd op een gebeurtenis gestuurd model, wat betekent dat het niet alleen de paginaweergaven volgt, maar ook alle interacties die gebruikers hebben.

Wat is er veranderd?

1. Google Analytics 4 betekent een belangrijke verandering in hoe gegevens worden verzameld en geanalyseerd. In tegenstelling tot de vorige versie, Universal Analytics, is GA4 gebaseerd op een gebeurtenis gestuurd model in plaats van op paginaweergaven. Dit betekent dat elke interactie op een website als een gebeurtenis wordt geregistreerd, zoals klikken, video’s bekijken en formulieren invullen. Hierdoor krijg je een completer beeld van het gedrag en de betrokkenheid van je gebruikers.

 

2. Een ander belangrijk kenmerk van GA4 is dat het je helpt bij het meten van de activiteiten van gebruikers, zelfs als ze verschillende apparaten en kanalen gebruiken, zoals smartphones, computers, sociale media en apps. Het is belangrijk om te begrijpen hoe gebruikers zich gedragen op al deze platforms. Met GA4 kun je al die gegevens bij elkaar brengen, zodat je een compleet beeld krijgt van hoe gebruikers omgaan met je merk.

 

3. De manier waarop we het bouncepercentage meten, zodat we meer aandacht kunnen besteden aan hoe betrokken bezoekers zijn, is ook veranderd. Voorheen werden bezoekers die maar 45 seconden op een pagina bleven, gezien als “bouncer” volgens de oude meetmethode. Maar dat was eigenlijk niet helemaal eerlijk, want die gebruikers hebben toch wel 45 seconden actief op de website doorgebracht.

 

Daarom is nu het idee van “actieve betrokkenheid” ingegaan. We willen zelfs als een bezoeker maar één pagina bekijkt, nog steeds meten hoe betrokken ze zijn! Een actief betrokken gebruiker voldoet aan één van de volgende voorwaarden:

1. Ze hebben een actie voltooid, zoals een aankoop of aanmelding.
2. De website blijft minstens 10 seconden geopend.
3. Er vinden minimaal 2 interacties plaats, zoals klikken of scrollen.

 

 

4. Google Analytics 4 richt zich meer op de privacywetgeving. Er wordt een nieuwe functie geïntroduceerd, genaamd “consent mode”, om adverteerders te helpen voldoen aan de AVG-wetgeving. Met deze functie moeten gebruikers eerst toestemming geven voordat er gegevens worden verzameld. Bovendien zijn er aparte instellingen voor zowel analyses als advertenties, zodat gebruikers controle hebben over welke gegevens worden verzameld en voor welke doeleinden deze worden gebruikt

Hoe gebruik je deze nieuwe versie?

Om GA4 te gebruiken, moet je een nieuw property aanmaken in je Google Analytics-account. Vervolgens moet je de trackingcode van GA4 toevoegen aan je website of app. Deze trackingcode wordt gebruikt om gegevens van gebruikersinteracties te verzamelen en naar GA4 te sturen voor analyse. Het proces kan variëren, afhankelijk van het platform dat je gebruikt, maar er zijn gedetailleerde richtlijnen beschikbaar op de Google Analytics-website.

 

Eenmaal ingesteld, biedt GA4 een scala aan analysemogelijkheden. Het Dashboard geeft je een overzicht van belangrijke statistieken, zoals gebruikers, sessies en doelen. Het verkennen-rapport stelt je in staat om dieper in je gegevens te duiken en aangepaste analyses uit te voeren. Daarnaast biedt GA4 geavanceerde functies, zoals trechters, om de gebruikersstroom en het gedrag van specifieke groepen gebruikers te begrijpen.

 

Naast de standaardrapporten biedt GA4 ook de mogelijkheid om aangepaste evenementen en conversies bij te houden. Dit stelt je in staat om specifieke acties op je website te meten, zoals het klikken op een specifieke knop of het invullen van een formulier. Met behulp van aangepaste evenementen en conversies kun je diepgaandere inzichten verkrijgen en de effectiviteit van je marketingcampagnes beter beoordelen.

 

Google Analytics 4 biedt marketeers een betere en flexibelere tool voor het verzamelen en analyseren van gegevens. Met zijn gebeurtenis gestuurde model en focus op activiteiten van gebruikers, stelt GA4 marketeers in staat om een dieper inzicht te krijgen in het gedrag van gebruikers en de prestaties van hun campagnes te verbeteren.

 

Het overstappen naar GA4 kan het een en ander qua complicaties meebrengen. Maar met wat training en het verkennen van de verschillende functies en rapporten kun je optimaal gebruik maken van deze nieuwe versie. Dus waar wacht je nog op? Ontdek de nieuwe wereld van Google Analytics 4 en haal het meeste uit je digitale marketing.

 

Weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Wij kijken graag met je mee naar de mogelijkheden! Neem gerust contact met ons op.